Collegezalengebouw te Leiden

Collegezalengebouw te Leiden

impressie gemaakt door: Filippo Bolognese

In 1575 werd in Leiden de eerste universiteit van Nederland gesticht. Het instituut was altijd een bekend gezicht in het historische stadscentrum, maar inmiddels ook daarbuiten. In de 2e helft van de 20e eeuw werden de Gorlaeus-laboratoria gebouwd, als startschot voor de ontwikkeling van een moderne kenniscampus buiten het centrum: het huidige Leiden Bio Science Park. Het inmiddels verouderde collegezalengebouw – dat ook wel ‘De Schotel’ wordt genoemd – wordt vernieuwd tot onderwijs- en ontmoetingscentrum met werk- en studieplekken, een restaurant voor 400 personen en vier college- en evenementenzalen met 250 tot 700 stoelen. Civic verzorgt zowel het architectonisch ontwerp als het interieurontwerp.

Sleutelingreep is de transformatie van de onderhoudsbalkons tot een ring van adaptieve wintertuinen. De kenmerkende afschuining wordt omgedraaid om de visuele relatie tussen gebouw en omgeving te versterken. Voorbijgangers zien niet meer vooral de weerspiegeling van de lucht in het glas, maar de weerspiegeling van de campus zelf, en kunnen door de kijkhoek beter naar binnen kijken. Daarnaast komt er een nieuwe entreetrap die het campusmaaiveld direct verbindt met het eerste niveau. Van veraf kent de trap een vergelijkbaar gevoel voor overdrijving in vormgeving als de bestaande betonconstructie. Van dichtbij maken de kleine kiezels en het geraffineerde freespatroon de trap echter meer tastbaar en menselijk…
… De nieuwe monumentale trap is straks de hoofdentree vanaf de centrale as van het campusplein, duidelijk zichtbaar en benaderbaar voor alle gebruikers van de campus. De trap leidt naar een panoramarestaurant met werk- en studieplekken op de verdieping, dat ook gebruikt kan worden voor presentaties, congressen en uitreikingen. De trap is tegelijkertijd een verblijfs- en ontmoetingsplek en een tribune voor het campusplein. Boven sluit deze aan op een rondgang die de collegezalen in twee richtingen toegankelijke maakt en uitzicht biedt. De rondgaande gevel versterkt het iconische karakter van het gebouw, dat hiermee ook in de toekomst zijn bijnaam waardig kan blijven dragen…

Bouwen tijdens de colleges
Het gebouw blijft in gebruik tijdens de uitvoering. Daarom is de fasering voor de stapsgewijze sloop en bouw gekoppeld aan de collegeplanning van het studiejaar en is er voor een specifieke uitvoeringsmethode gekozen. De segmenten van 10 meter breed en 6 m hoog worden stuk voor stuk ter plaatse geassembleerd en in zijn geheel opgehangen tussen de radiale vakwerkconstructies van het bestaande gebouw. Door dit van buitenaf te doen, kan het gebouw van binnen blijven functioneren.
Het gebouw is naar verwachting gereed in het tweede deel van 2023 en parallel hieraan werkt Civic het interieurontwerp uit.

tekst: Civic – Public Architecture

De fundering van de betontrap is gereed

De wapening voor de V kolom wordt in het werk gemaakt

Stempelen is belangrijk!

In de werkplaats van Brouw en de Bode worden de zijwangen geprefabriceerd

In de fabriek gestort

Spannend... Hij komt er goed uit!

Na transport over de weg worden de prefab elementen op hun plek gehesen

Ze staan!

Architect: Civic – Public Architecture te Amsterdam

Aannemer: Aannemersbedrijf Den Dubbelden te Noordwijk

Betonbouwer: Brouw & de Bode BV te Krimpen aan den IJssel

Staal: Dijkstaal BV te Maassluis

Groot formaat overhellende glasgevels i.c.m. diverse binnen- en buitenpuien: IFS Building Systems te Waddinxveen

error: Content is protected !!