Restauratie dorpskerk te Woubrugge

Restauratie dorpskerk te Woubrugge

Het monumentale kerkgebouw dateert uit 1653. De kerk is een bijzonder werk van architect Pieter Post (1608-1669). Pieter Post was de hofarchitect uit Haarlem (voor Frederik Hendrik, prins van Oranje). Hij assisteerde onder meer bij de bouw van het Mauritshuis in Den Haag, de Waag in Leiden en Gouda, Kasteel Heeze en het paleis in Honselersdijk. De kerk in Woubrugge heeft een bijzondere geometrie in de toren en plattegrond. De toren is twaalfzijdig net zoals het grondplan: de breedte bedraagt precies de helft van de lengte. Door deze zuivere geometrie uit 1653 had het hoge eikenhouten tongewelf geen pijlers en balken nodig.

Funderingsherstel

Al langere tijd was duidelijk dat de kerk verzakte, maar in 2009 ging het plotseling sneller. De steunbeer aan de zuidzijde van het orgel in de kerk begon grote scheuren te vertonen, het monumentale orgel raakte ontzet.

Marco Bruijnes Architecten kreeg de opdracht het onderzoek naar de oorzaak op te zetten en het restauratieplan te maken. Het bleek dat de oude houten heipalen waren aangetast door bacteriën. Samen met constructeur van Dijke BV heeft het architectenbureau het plan gemaakt om de kerk op nieuwe palen te zetten. Voor dit funderingsherstel moesten zowel buiten als binnen in de kerk schroefinjectiepalen worden aangebracht, hierdoor moest het hele interieur tijdelijk uit de kerk worden verwijderd.

Architect: Marco Bruijnes Architecten

Aannemer: den Hoed aannemers

error: Content is protected !!