Woningen en brandweerkazerne aan de Schipholweg te Leiden

Woningen en brandweerkazerne aan de Schipholweg te Leiden

De complexe opgave van 140 woningen, gecombineerd met een grote brandweerkazerne hebben tot de volgende oplossing geleid: vier, deels gesegmenteerde, woonblokken zijn door middel van drie grote glazen binnenpleinen van elkaar gescheiden.

De brandweerkazerne neemt een belangrijk deel van de plint in beslag, terwijl het het zwaartepunt van de woningen vooral een verdieping hoger op de binnenpleinen licht. Centraal in het complex is een ruime entree. Achter de voorgevel van brandweer, entree en woningen ligt -geheel uit het zicht- een garage met ruimte voor (deel-)auto’s, fietsen en bergingen.

De binnenpleinen zijn naast hun ‘groene’ functie ook ingericht om als gemeenschappelijke buitenruimte te kunnen fungeren. Een plek voor sociale interactie tussen de bewoners, waarmee een prettig en hecht woonklimaat kan worden verkregen.

 

architect: Bart van de Putte Architect BV te Delft

error: Content is protected !!